"MINIX" İşletim Sistemi

Yazar : zafer 13. Kasım 2008 17:36

"Minix, bütün kaynak kodları mevcut olan serbest bir unix clone’dur. İsminin açılımı mini-unix şeklindedir. Bütün kaynak kodları C diliyle yazılmış olup, içerisinde güçlü bir ANSI-C compiler bulundurur. Minix ‘in yazılma amacı : Gerçek bir işletim sistemini parçalara ayırmak için kullanılan deneysel bir işletim sistemidir. Kullanıcıların kendi kişisel bilgisayarlarında Unix’in çalışma sistemini öğrenmelerini amaçlar. Unix 6.0 AT&T lisansı altında kaynak kodları açık bir şekilde ve kolay bulunabiliyordu. Unix 7.0 piyasaya sürülmesi sırasında kaynak kodların açık bir şekilde olmasının ticari amaçlı kullanılabileceğini fark etti. Unix’in 7.0 dan itibaren açık kod sistemini terk etti. Fakat işletim sisteminin sadece teori üzerinde anlatılması , öğrencinin işletim sistemi hakkında yeterli bir bilgi kazanmasına engel oluyordu. Mr. Tatenbaum öğrencilerin üzerinde değişiklik yapabilecekleri Unix 7.0 !a uyumlu bir işletim sistemi yazdı ve buna mini unix (minix) ismini verdi. Şimdi bu işletim sistemi 1984 den bu yana işletim sisteminin iç yapısını görmede kullanılıyor."

Yukarıda kısaca özetini bulduğunuz minix işletim sistemi, bu işi öğrenmek isteyen öğrencileri için Mr.Tatenbaum tarafından yazılmış, bence harika bir iş yapmış, bence de bazı şeyler sadece teorik olarak öğretilmek yerine uygulamalı olarakta gösterilmeli tabi konu işletim sistemi olunca uygulama çok kolay değil ama Mr.Tatenbaum bunu bizim için kolay hale getirmiş, bize kalansa alıp incelemek ve öğrenmek.

Yoğunluktan dolayı çok vaktim olmasada ilerleyen zamanlarda minix hakkında bende kendimce incelemeler yapmayı düşünüyorum. İlgilenen arkadaşlar veya işletim sistemi nedir? Nasıl çalışır sorularına cevap arayanlar için oldukça güzel bir kaynak diye düşünüyorum.

Resmi Minix Sitesi : http://www.minix3.org/

Tags: , , ,

Yazılım

Yorum ekle




  Country flag
biuquote
  • Yorum
  • Canlı önizleme
Loading


Zafer Günlükleri © 2008 - 2012 Zafer'in kişisel paylaşım sitesi.
BlogEngine.NET 2.0.0.36 | Tema : Mads Kristensen | Düzenleyen : Zafer Çelenk
Oturum Aç | APML ile filtrele

Anket

D dilini duydunuz mu?




Sonuçlar

Projeler

Galeri

Takvim

<<  Şubat 2012  >>
PaSaÇaPeCuCuPa
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728291234
567891011

Yazıları takvimde göster

Satranç

I play chess at Chess.com!

Son Yorumlar

Comment RSS

Yasal Uyarı

Bu site görüşlerin paylaşıldığı kişisel bir blogdur. Site içeriğinden meydana gelebilecek sorunlardan site sahibi sorumlu değildir. Yorumlar site sahibi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.